Ny taleserie over Dommernes bok

28. oktober starter vi opp ny taleserie over Dommernes bok. Serien har fått tittelen "I møte med fienden"

Det kommer til å handler både om hvilke fiender Israel møtte i denne perioden av sin historie, men også hvilke fiender som vi må konfrontere i våre liv

En kommer ikke langt i Dommernes bok før en møter sjokkerende beretninger om vold og krig.

Vi leser om Israels kamp mot nabofolkene, og om Israels første borgerkrig; Israel mot Benjaminsstamme. Men teksten viser oss også en dypere sannhet. Vi ser menneskets troløshet og Guds trofasthet. Vi ser menneskets maktesløshet i motsetning til Guds makt.

Et fellestrekk i boken er at når det blir ille nok, vender folket seg endelig til Gud. Da sender Gud en redningsmann – en dommer. Dommerne løser utfordringene på forskjellige måter. Én vinner et slag, men mister likevel seieren. Én feiging blir til en stor helt. Én lider personlige tap og blir torturert, men står likevel gjennom kampen og vinner til slutt. Og det er flere andre historier.

Alle disse historiene har noe å fortelle og lære oss. Det kan gi en bevissthet i det vi selv måtte stå i av vanskelige situasjoner og veivalg.

Den som evner å lære av historien, slipper å gjøre alle feil selv. Den som lærer av historien kan også treffe veivalg som gir bedre resultat. Dommerboken er full av historier vi kan dra nytte av i våre liv.